21. októbra 2012

GRAFFITI JAM 2012

Milovníci špecifického druhu moderného umenia si odteraz prídu na svoje aj na malom sídlisku mesta Prešov. Budovu tamojšieho centra kultúry a oddychu totiž už aj tu skrášľujú graffiti.



Nebolo to tak dávno, čo prešovskí writeri dostali možnosť prejaviť sa svojou tvorbou na železničnej stanici v Prešove. Práve zastávka a opevnený múr sa vtedy stali "legal zone" pre writerov. Výsledok bol viac než dobrý, a keďže návštevníkom i samotným obyvateľom mesta Prešov sa toto ozvláštnenie veľmi páči, nápad sa o niečo neskôr mesto rozhodlo využiť aj pri spomínanom centre kultúry a oddychu na sídlisku Šváby.


Celá akcia, počas ktorej rôzni writeri skrášľovali svojim umením vchodovú stenu budovy PKO Šváby, sa konala 13.októbra 2012 a niesla názov: "graffiti jam". 



V sobotu, 13.októbra sa v doobedňajších hodinách pred budovou PKO Šváby začali schádzať street umelci z rôznych kútov Prešova a pracovali na svojich dielach.


Jam trval až do zotmenia, pokračoval v nedeľu. Celú akciu sprevádzala  muzika, o ktorú sa postaral DJ Koma.


Počas akcie sa na tvorbu i konečný výsledok chodilo pozerať mnoho ľudí, najmä obyvatelia sídliska. Takto "vynovenú" prednú časť budovy obdivovali všetky vekové kategórie - deti, mládež, dospelí i starí, a o tejto akcii i samotnom diele sa vyjadrovali veľmi pozitívne.




Projekt zorganizovalo občianske združenie Cirkus 49 a je súčasťou mestského festivalu Urban [t]est 2012.

Dominika

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára