25. novembra 2012

Chiki liki tu-a

V roku 1995 Martin Višňovský, Tomáš Višňovský, Marián Ivan a Peter Šima založili v Prešove alternatívnu hudobnú skupinu s názvom "Chiki liki tu-a". Vo svojej hudobnej tvorbe využívajú najmä alternatívny rock, art-rock a tzv. "akrobatcký rock´n´ roll". Ich hudba je špecifická nielen alternatívnou muzikou, ktorá je inšpirovaná rôznymi hudobnými štýlmi, ale aj ich textami, ktoré tvorí prevažne nonsens a taktiež výraznou prezentáciou prostredia a kultúry východného Slovenska.


Vo svojich piesňach často parodujú česko-slovenskú hudobnú scénu. Fanúšikov po celom Slovensku si získali najmä svojim dielom: "Laska moja de si" -súčasť ich koncertného projektu - Hudci Prérie. Práve videoklipom k tejto piesni sa dostali do širšieho povedomia verejnosti. Zostava prešla postupnými zmenami, v roku 1997 pribudol trombonista Tomáš Paľo a o rok neskôr gitarista Ľuboslav Petruška. Marián Ivan opustil skupinu v roku 2000, Peter Šima v roku 2001 a Tomáš Paľo v roku 2005. V súčasnosti vystupujú ako trio v zložení: Martin Višňovský, Ľuboslav Petruška a Tomáš Višňovský.


Chiki liki tu-a zaujali svojou originalitou a stali sa veľmi obľúbenou skupinou. Trikrát bola táto skupina nominovaná na cenu Aurel. Získali cenu hudobnej televízie Musicbox za 2. najhranejšiu slovenskú kapelu roka, a taktiež získali cenu Zlatý gunár od Akadémie Humoru Slovenska.

Vystúpenia Chiki liki tu-a na slovenských festivaloch patria medzi najobľúbenejšie. No nielen na Slovensku má táto kapela úspech. Svedčí o tom aj jej prvenstvo najčastejšie hrajúcej slovenskej kapely v zahraničí. Úspech si získali v rôznych krajinách Európy.


V súčasnosti sa predstavili novým videoklipom k piesni "Letaky", kde si zahrali dôchodkyne. Videoklip je, ako zvyčajne, vtipný a originálny. Režisérom a kameramanom tohto videoklipu je Jaro "Jaris" Vaľko.V sobotu, 24. novembra 2012 vystupovali v rámci svojho miniturné s českým zoskupením Vypsaná fixa aj v prešovskom Pumpa music clube.

Dominika

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára