24. novembra 2012

Osobnosť hudobnej scény - Lana Del Rey

Lana Del Rey, vlastným menom Elizabeth Woolridge Grant, sa narodila 21. júna 1986 v New Yorku. Jej umelecké meno je inšpirované herečkou Lanou Turner a autom Ford Del Rey. Je dcérou bohatého investora, Roba Granta. Práve s týmto má mnoho jej nepriaznivcov "problém", a jej rýchlu, úspešnú kariéru odôvodňuje práve vysokým postavením a majetkom jej otca. Avšak jej osobitý, originálny hlas je tak krásny, že peniaze jej otca v tom nehrajú žiadnu rolu.


Život Lany Del Rey je miestami ako vystrihnutý z amerického románu 60 rokov. Napriek tomu, že sa narodila do nadmieru dobre situovanej rodiny, život bohatého dievčaťa, ktoré môže mať všetko, na čo si len pomyslí, jej nevyhovoval. Odmalička milovala hudbu, a ako sama tvrdí, vždy ju inšpirovali práve osobnosti 60 rokov. Jej inšpiráciou sú Britney Spears, Elvis Presley, Kurt Cobain, či Eminem. Jej život bol prakticky od detstva "búrlivý" a užívala si ho už od skutočne nízkeho veku.

Svedčí o tom aj fakt, že už v 14 rokoch bola poslaná do internátnej školy v  Connecticute, aby sa zbavila svojej závislosti od alkoholu. Svoj doterajší život pravdepodobne opisuje aj vo svojom momentálne najpopulárnejšom klipe k piesni "Ride". V osemnástich sa vrátila do rodného mesta, aby študovala na miestnej univerzite. Už vtedy začala pod menom Lizzy Grant vystupovať po kluboch, no ako tvrdí v monológu k spomínanej piesni "bola som speváčka, no nie veľmi populárna". Keď mala dvadsať, ocitla sa v karavanovom mestečku za mestom. Nemala kam ísť a stále sa liečila zo svojej závislosti. Ľudia, ktorých stretla a zážitky, ktoré zažila práve na tejto svojej "ceste" sú akýmsi východiskom jej tvorby. Jej texty a klipy, ktoré si sama tvorí, sú skutočne alternatívne a zväčša prezentujúce rôzne subkultúry.


Ako prvý vydala singel  Kill Kill, ktorého sa ujala spoločnosť 5 Points Records, a z "Kill, Kill" sa stala EP v rozsahu troch piesní. No po celom svete sa preslávila najmä piesňou a videoklipom "Video Games". Celý klip sú vraj jej vlastné zostrihy, ktoré prezentujú časť jej života. O tom istom je i text piesne.V roku 2012 vo Veľkej Británii vydala nahrávku s názvom Born to Die a jej úspech bol obrovský. Lana vydáva neustále nové piesne a rôzne videoklipy. Väčšinu videoklipov i textov si tvorila sama, pri niektorých však spolupracovala s rôznymi producentmi, či režisérmi.


Mnohí Lanu prirovnávajú k Marilyn Monroe, Bridgitte Bardot, či iným hviezdam 50-60 rokov. Svojím zjavom i vystupovaním pôsobí neuveriteľne tajomne a žensky. Jej priaznivci na nej obdivujú i to, že je akoby "ženou mnohých tvárí", a napriek tomu pôsobí úprimne. Kým vo videoklipe "National Anthem" predstavuje prvú dámu, ženu z najvyššej vrstvy a skutočne jej to pristane, rovnako nenútene vyzerá v iných klipoch, kde zobrazuje neviazanú osobu, ktorá si úživa život plnými dúškami.



Podarilo sa jej rozvíriť hladinu šoubiznisu i hudobnej scény naozaj búrlivo a nečakane. Jej žánrom je akýsi mix sadcoru, indie a barokového popu. Je osobitá i tým, že jej hudbu počúvajú milovníci popu, no rovnako aj mnoho fanušíkov alternatívnej hudby. Nech je, ako chce, o Lane budeme toho zrejme ešte veľa počuť...

Dominika

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára